हरियाणा में खेलकूद एवं पुरस्कार

Welcome to GK247 Haryana GK (तैयारी नौकरी की). GK247.IN is India’s most trending website for free Study Material like Haryana Current Affairs, Haryana GK (General Knowledge), General Studies, Reasoning, Mathematics, English & Hindi for exam like Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Civil Services, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI / Government job recruitment examinations of Haryana State.

101. पशुधन विकास पुरस्कार के अन्तर्गत 25 किग्रा से अधिक दूध दर्ज करवाने वाली मुर्रा भैंसों के मालिकों को कितनी राशि पुरस्कार स्वरूप दी जा रही है?

(अ) 15,000
(ब) 20,000
(स) 25,000
(द) 30,000

उत्तर :-(द)  30,000

102. निम्नलिखित कथनों को ध्यानपूर्वक पढ़कर सही कथनों का चयन कीजिए-

1. शिक्षक पुरस्कार दो वर्गों-प्राथमिक अध्यापक तथा माध्यमिक अध्यापक में प्रदान किया जाता है।
2. इस सम्मान से सम्मानित शिक्षकों को ₹ 21,000 की नकद राशि तथा प्रशस्ति-पत्र दिया जाता है।
3. इसके अन्तर्गत शिक्षक की सरकारी नौकरी की अवधि को दो वर्ष बढ़ाने का प्रावधान भी किया गया है।
कूट
(अ) 1 और 2
(ब) 2 और 3
(स) 1 और 3
(द) ये सभी

उत्तर :-(द) ये सभी

106.राज्य में महिला सशक्तीकरण के अन्तर्गत कौन-से पुरस्कार प्रदान किए जाते हैं?

(अ) इन्दिरा गाँधी महिला शक्ति पुरस्कार
(ब) कल्पना चावला शौर्य पुरस्कार
(स) बहिन शन्नो देवी पंचायती राज पुरस्कार
(द) उपरोक्त सभी

उत्तर :-(द) उपरोक्त सभी

107. इन्दिरा गाँधी महिला शक्ति पुरस्कार की स्थापना कब की गई थी?

(अ) मार्च, 2010
(ब) जुलाई, 2010
(स) मार्च, 2011
(द) जुलाई, 2011

उत्तर :-(अ) मार्च, 2010

108.कल्पना चावला शौर्य पुरस्कार की स्थापना कब की गई?

(अ) वर्ष 2010
(ब) वर्ष 2012
(स) वर्ष 2014
(द) वर्ष 2016

उत्तर :-(अ) वर्ष 2010

109.कल्पना चावला शौर्य पुरस्कार के अन्तर्गत कितनी राशि प्रदान की जाती है?

(अ) 21,000
(ब) 31,000
(स) 51,000
(द) इनमें से कोई नहीं

उत्तर :-(स)  51,000

110. बहिन शन्नो देवी पंचायती राज पुरस्कार की स्थापना किस वर्ष की गई थी?

(अ) वर्ष 2008
(ब) वर्ष 2010
(स) वर्ष 2012
(द) वर्ष 2014

उत्तर :-(ब) वर्ष 2010

111. राज्य सरकार द्वारा बहिन शन्नो देवी पंचायती राज पुरस्कार के अन्तर्गत कितनी राशि प्रदान की जाती है?

(अ) 5 लाख
(ब) 4 लाख
(स) 2 लाख
(द) 1 लाख

उत्तर :-(द)  1 लाख

112. राज्य में शारीरिक उपयुक्तता कार्यक्रमों का क्रियान्वयन कब किया गया?

(अ) वर्ष 2010 में
(ब) वर्ष 2012 में
(स) वर्ष 2015 में
(द) वर्ष 2018 में

उत्तर :-(स) वर्ष 2015 में

113. राज्य में किस स्तर पर अखाड़ा प्रतियोगिताएँ आयोजित की जाती हैं?

(अ) जिला स्तर
(ब) राज्य स्तर
(स) (अ) और (ब) दोनों
(द) उपरोक्त में से कोई नहीं

उत्तर :-(स) (अ) और (ब) दोनों

114. खेल नीति, 2015 के अनुसार, हरियाणा केसरी दंगल प्रतियोगिता में प्रथम पुरस्कार के अन्तर्गत कितनी राशि प्रदान की जाती है

(अ) 5100
(ब) 51,000
(स) 1,51,000
(द) 21,000

उत्तर :-(स)  1,51,000

Haryana General Knowledge Topic MCQ's

This collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Haryana General Knowledge covers a wide range of topics related to the Indian state of Haryana. It includes questions from history, geography, politics, economy, culture, famous personalities, sports, festivals, current affairs, and more. These MCQs are useful for competitive exams like HSSC, HPSC, HTET, SSC, UPSC, and other state-level exams. Designed to help aspirants quickly revise important facts, these questions test both static and dynamic knowledge of Haryana.

🎉 Welcome To You Haryana GK 🎉

Haryana GK MCQ, Mock Test, Quiz's and Topic wise Note's

Welcome to GK247 Haryana GK (तैयारी नौकरी की). GK247.IN is India’s most trending website for free Study Material like Haryana Current Affairs, Haryana GK (General Knowledge), General Studies, Reasoning, Mathematics, English & Hindi for exam like Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Civil Services, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI / Government job recruitment examinations of Haryana State.

Topic's Wise Full General Knowledge

अंग्रेजी

हिन्दी

GK247 Prepared Topic Wise Note's & Mock-Test

General Knowledge PDF For All Exam

Prepared By GK247.IN

This section provide General Knowledge/ General Studies Question that may be useful for General Awareness part of Prelims Examination of Haryana State Civil Services exams, Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI & Various Other Competitive Exams. 

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!
Scroll to Top