हरियाणा के पर्व-त्यौहार, उत्सव एवं मेले
Welcome to GK247 Haryana GK (तैयारी नौकरी की). GK247.IN is India’s most trending website for free Study Material like Haryana Current Affairs, Haryana GK (General Knowledge), General Studies, Reasoning, Mathematics, English & Hindi for exam like Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Civil Services, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI / Government job recruitment examinations of Haryana State.
118. वैश्विक स्तर पर गीता महोत्सव कब प्रारम्भ किया गया?
(अ) वर्ष 2015 से
(ब) वर्ष 2016 से
(स) वर्ष 2017 से
(द) वर्ष 2018 से
View Answer
उत्तर :-(स) वर्ष 2017 से
119. सूरजकुण्ड का अन्तर्राष्ट्रीय कला मेला किस जिले में लगता है?
(अ) गुरुग्राम
(ब) फरीदाबाद
(स) रेवाड़ी
(द) सोनीपत
View Answer
उत्तर :-(ब) फरीदाबाद
120. सूरजकुण्ड अन्तर्राष्ट्रीय कला मेला एक रंग-बिरंगा पारम्परिक भारत का कला उत्सव प्रत्येक वर्ष ………. माह में लगता है।
(अ) जनवरी
(ब) फरवरी
(स) मार्च
(द) अप्रैल
View Answer
उत्तर :-(ब) फरवरी
121. सम्पूर्ण भारत में शिल्पी व कलाकार हरियाणा के किस मेले में भाग लेते हैं?
(अ) सूरजकुण्ड क्राफ्ट मेला
(ब) कुरुक्षेत्र सूर्यग्रहण मेला
(स) बलरामगढ़ कार्तिक मेला
(द) कलेसर मेला
View Answer
उत्तर :-(अ) सूरजकुण्ड क्राफ्ट मेला
122. ‘शिल्पियों का कुम्भ’ हरियाणा के किस मेले को कहा जाता है?
(अ) भीमेश्वरी मेला
(ब) सूर्यग्रहण मेला
(स) सूरजकुण्ड क्राफ्ट मेला
(द) सोमवती अमावस्या मेला
View Answer
उत्तर :-(स) सूरजकुण्ड क्राफ्ट मेला
123. हरियाणा में सूर्यग्रहण का मेला किस जिले में लगता है?
(अ) कुरुक्षेत्र
(ब) पलवल
(स) गुरुग्राम
(द) चरखी-दादरी
View Answer
उत्तर :-(अ) कुरुक्षेत्र
124. आम मेला किस स्थल पर आयोजित होता है?
(अ) सोनीपत
(ब) पिंजौर
(स) बिलासपुर
(द) कुरुक्षेत्र
View Answer
उत्तर :-(ब) पिंजौर
125. पिंजौर के आम मेले का आयोजन हरियाणा पर्यटन विभाग द्वारा कब से किया जा रहा है?
(अ) वर्ष 1990
(ब) वर्ष 1991
(स) वर्ष 1992
(द) वर्ष 1993
View Answer
उत्तर :-(स) वर्ष 1992
Haryana General Knowledge Topic MCQ's
This collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Haryana General Knowledge covers a wide range of topics related to the Indian state of Haryana. It includes questions from history, geography, politics, economy, culture, famous personalities, sports, festivals, current affairs, and more. These MCQs are useful for competitive exams like HSSC, HPSC, HTET, SSC, UPSC, and other state-level exams. Designed to help aspirants quickly revise important facts, these questions test both static and dynamic knowledge of Haryana.
🎉 Welcome To You Haryana GK 🎉
Haryana GK MCQ, Mock Test, Quiz's and Topic wise Note's
Welcome to GK247 Haryana GK (तैयारी नौकरी की). GK247.IN is India’s most trending website for free Study Material like Haryana Current Affairs, Haryana GK (General Knowledge), General Studies, Reasoning, Mathematics, English & Hindi for exam like Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Civil Services, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI / Government job recruitment examinations of Haryana State.
General Knowledge Note's, Topic Study in Detail's, Mock-Test, Quiz's
कम्प्यूटर सम्पूर्ण जानकारी
अंग्रेजी सम्पूर्ण जानकारी
हिन्दी सम्पूर्ण जानकारी
This section provide General Knowledge/ General Studies Question that may be useful for General Awareness part of Prelims Examination of Haryana State Civil Services exams, Haryana CET, HSSC Clerk, Haryana Police, Haryana Patwari, Haryana Gram Sachiv, HSSC Haryana Police Constable, HSSC Canal Patwari, HSSC Staff Nurse, HSSC TGT, HSSC PGT, Haryana Police Commando, HSSC SI & Various Other Competitive Exams.
